Trepleie/beskjæring

Trær som står til pynt tar seg best ut og holder seg friskere, dersom de blir stelt godt med. Trepleie/beskjæring kan utføres på alt fra små frukttrær eller busker/hekker, til store voksne trær, men arbeidsmetoden og utstyret blir da ganske forskjellig.


På små trær og busker dreier det seg ofte om å trimme de til en ønsket fasong, og prøve å skape en jevn og fin krone. Frukttrær har et litt annet fokus. Der hanlder det mye om å skape best mulig forutsetninger for god bæring av frukt, og å opprettholde ett sundt og friskt tre. Slike jobber gjøres som regel med enkel redskap, fra bakken og eventuelt en stige/gardintrapp.


På større trær er det ofte ett noe mere komplekst arbeid. Her benytter vi klatreutstyr og skånsomme klatreteknikker, for å ikke forårsake skader på treet. I motsetning til under trefelling så bruker vi ikke sporer(pigger) på innsiden av støvlene, ettersom det ville laget stygge sår i stammen. Beskjæring av større trær kan dreie seg om de samme tingene som med små trær, men ofte handler det om å fjerne døde greiner, eller greiner som lener seg inn mot/over bygninger eller andre uheldige steder, som kan risikere å forårsake skade.